Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page
Ontdek het thema

Ondersteuning vrijwilligers

Take a Baanbreek: ontmoetings- en vormingsavonden voor buddy''s die Antwerpse jongeren helpen naar werk of opleiding (klein project-stemmen x2)

Korte omschrijving

De vrijwilligers van Baanbrekers, onze enthousiaste buddy's, begeleiden Antwerpse NEET-jongeren (Not in Education, Employment or Training) naar een gepaste job of opleiding. In een 1-op-1-begeleiding ontdekken buddy en jongere samen de talenten, dromen en valkuilen van de jongere, en zetten ze actief stappen naar een job of opleiding (cv en motivatiebrief leren maken, naar infodagen van scholen gaan, leren solliciteren ...). De jongeren zijn vaak kwetsbaar, hebben een klein netwerk en weinig zelfvertrouwen. Door de vertrouwensband met hun buddy vergroot hun leefwereld, stijgt hun zelfvertrouwen en hebben ze weer een concrete en positieve toekomst. \n\nWe waarderen onze buddy's enorm, ze bouwen mee aan de toekomst van de Antwerpse jeugd. \nOm dat te tonen én hen te laten groeien als jongerencoach, willen we elke 2 maanden een gezellige en leerrijke avond organiseren:\n- We eten lekker samen, ideaal om het ijs te breken en bij te praten. Het eten wordt door lokale cateraars geleverd en is vegetarisch.\n- De buddy's krijgen een duurzaam cadeau, waar ze lang plezier van hebben (bijvoorbeeld fietszakken, een trajectboekje ...)\n- Na het eten volgt er een inspirerende vorming rond jongeren, tewerkstelling of coachen, gegeven door een expert. Zo leren de buddy's nieuwe tools en handvatten om te begeleiden en groeien ze als coach (en als mens). Mogelijke vormingen: omgaan met taalbarrières (via Atlas), positief communiceren en coachen, tewerkstellingsmaatregelen voor jongeren, sollicitatietips en tricks, de leefwereld van jongeren dieper ontdekken, de impact van kansarmoede op ontwikkelingskansen ...\n\n-> ook salonbabbels waarin jongeren vertellen over hun begeleiding en zoektocht komen aan bod, zodat de jongeren zelf betrokken zijn en hun ervaringen kunnen delen. \n-> we moedigen buddy's aan om suggesties te geven, zodat we kunnen inspelen op hun noden en hen gericht kunnen ondersteunen.

Wat ga je doen?

Baanbrekers wil zijn vrijwilligers elke twee maanden uitnodigen op Take a Baanbreek, om hen te bedanken en te ondersteunen. Ze zorgen voor een warme avond met lekker eten, een geschenkje en een inspirerende vorming. Zo groeien de vrijwilligers als mens én als coach en kunnen ze kwetsbare en werkloze Antwerpse jongeren nog beter begeleiden naar werk of opleiding.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

|- Door onze buddy's geregeld samen te brengen en te ondersteunen: - ontmoeten ze mensen met dezelfde waarden maar met verschillende achtergronden, mensen die ze in het dagelijkse leven minder snel zouden tegenkomen. Zo vergroot de sociale cohesie - wordt hun sociaal netwerk groter en maken ze nieuwe kennissen/vrienden - kunnen ze hun expertise met elkaar, met ons en met de spreker uitwisselen - leren ze bij van de sprekers, die expert zijn in hun vakgebied, en ontdekken ze inspirerende en nieuwe tools om te coachen - versterken we hun betrokkenheid en het draagvlak van onze missie om jongeren vooruit te helpen - kunnen we hen bedanken en hen in de bloemetjes zetten Kortom: Take a Baanbreek inspireert, verbindt en ondersteunt. Zo kunnen onze vrijwilligers met nog meer energie en goesting Antwerpse jongeren begeleiden naar een duurzame toekomst en laten we samen de jeugdwerkloosheid dalen!

Welke valkuilen zie je?

De opkomst van de vrijwilligers kan aanvankelijk laag zijn, omdat ze hun vrijwilligerswerk combineren met een professioneel leven en een gezinsleven. Daardoor kan het moeilijk zijn om op een weekavond naar Take a Baanbreek te komen. We zullen de data van Take a Baanbreek dan ook op voorhand doorgeven, zodat het gemakkelijker ingepland kan worden.

Wat is de totale kostprijs van je project?

5000 euro:\n\n3 ontmoetingsavonden per jaar voor gemiddeld 30 aanwezigen, zal ongeveer \nDaarin zit ongeveer voor € 1200 aan sprekers, 1800 aan eten en drinken en voor € 2000 aan geschenkjes.\n

Wie voert het uit?

De vaste medewerkers van Baanbrekers (onderdeel van Formaat vzw) organiseren alle avonden.

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

|- - Data vastleggen en communiceren naar alle buddy's - Buddy's bevragen waarover ze graag willen bijleren - Locaties, sprekers en cateraars vastleggen - Geschenkjes kopen