Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ontdek het thema

Fietsvriendelijke straten

A'pen op wieltjes, kinderfietsbieb in Antwerpen Noord (klein project, stemmen x2)

Korte omschrijving

Een kinderfiets is leuk en handig, maar fietsen zijn ook kostelijk en worden vaak al snel te klein. Bij A’pen op wieltjes, de kinderfietsbieb, leen je voor een klein bedrag een fiets voor een jaar. Als de fiets te klein wordt voor zoon of dochter kom je hem omruilen voor een groter model. Je kan terecht op één van onze uitleenlocaties: Antwerpen Noord, Deurne Noord of Borgerhout. In je lidgeld is ook het herstel van lekke band, kapotte rem,... inbegrepen.\nWe werken met vrijwilligers die onze uitleenlocaties bemannen en onze fietsen herstellen. We focussen voornamelijk op ouders die het financieel wat minder hebben. Zij betalen het sociale tarief, maar ook andere ouders zijn welkom. Zij betalen een hoger lidgeld en "sponsoren" zo de andere ouders mee.\nMomenteel fietsen er ongeveer 500 fietsjes van A'pen op wieltjes rond in het Antwerpse. In onze werking zijn 16 vrijwilligers betrokken.

Wat ga je doen?

De ploeg vrijwilligers van A'pen Noord is al meer dan 4 jaar actief. Elke week, weer of geen weer, staan ze klaar om kinderfietsen te herstellen en uit te lenen. In Antwerpen Noord is de locatie de kelder van de Sint-Amanduskerk (project FUNDAMENT). A'pen op wieltjes wil deze kelder verder inrichten als een echt fietsatelier.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

We focussen heel hard op fietsen en BLIJVEN fietsen, daarom lenen we niet voor een dag of een week uit maar voor een jaar. Kinderen moeten genoeg fietsen om echt fietsvaardig te worden ! Ouders die het financieel moeilijker hebben krijgen van ons ook een fietsslot/fietspomp mee zodat ze de tools hebben om goed voor de geleende fiets te zorgen. We werken vanuit het principe van hergebruik van kinderfietsen, we proberen zoveel mogelijk materiaal te recycleren. Met de inrichting van het fietsatelier kunnen we sneller en efficiënter het herstel organiseren.

Welke valkuilen zie je?

We weten uit ervaring dat we vaak nood hebben aan grotere kinderfietsen ( 24 tot 26 inch) , soms zitten we dan met een wachtlijst. In grote nood kopen we af en toe tweedehands grotere modellen aan.

Wat is de totale kostprijs van je project?

TOTAAL: 5000 euro: \n1800 euro aan herstelmateriaal ( banden, wielen, pedalen, kettingen, bellen, etc); \n1500 euro aan werkmateriaal ( werkbank, extra sleutels, herstelstandaards, etc.); \n250 euro aan inrichtingsmateriaal (rekken voor materiaal, fietsrekken); \n500 euro aankoop fietssloten; \n200 euro aankoop grotere tweedehandsfietsen; \n750 euro voor etentje en attentie (20 stuks bedrukte thermische mok) vrijwilligers\n\nDit budget zal gebruikt worden voor de werking van A’pen op Wieltjes in Antwerpen Noord.

Wie voert het uit?

UItvoerders zijn vrijwilligers met ondersteuning van Vormingplus regio Antwerpen vzw.

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

| Aankoop materiaal door vrijwillige fietsherstellers, Installeren werkbanken en inrichting dor vrijwilligersploeg, Feestelijk momentje met de vrijwilligers en de deelnemende ouders (georganiseerd door Vormingplus)