Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page
Ontdek het thema

Groen in straten en op pleinen

500 geveltuinen

Korte omschrijving

Op www.geveltuinen.be kunnen bewoners een geveltuin bestellen. Deze wordt vervolgens in twee stappen volledig uitgevoerd: eerst worden de tegels eruitgehaald en gelijk geslepen, nadien worden teelaarde, plantjes en optionele klimhulp toegevoegd. De plantjes zijn biologisch, inheems en goed voor bijen en vlinders. De gebruiker betaalt voor dit alles 10 €.

Wat ga je doen?

Bewoners kunnen een volledig aangelegde geveltuin bestellen met inheemse bloemen en planten. Zo wordt het district flink vergroend, op een voor de bewoners gemakkelijke manier.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Meer geveltuintjes maken de straat groener en koeler, inheemse plantjes geven nectar voor bijen, zijn goed voor de biodiversiteit en door het ontharden wordt meer regenwater in de bodem opgenomen. Bewoners noemen het verwijderen van straattegels het grootste obstakel voor het aanleggen van een geveltuin. Met dit project willen we die drempel wegnemen zodat er veel meer geveltuintjes worden gerealiseerd. In heel wat straten is dit zowat de enige mogelijkheid om permanent groen te voorzien.

Welke valkuilen zie je?

Geen

Wat is de totale kostprijs van je project?

Totaal: 45.000 euro (Uitvoering: €31.550 - Plantjes en teelaarde: €6.450 - Projectmanagement + communicatie: €7.000)

Wie voert het uit?

Groot Licht vzw in samenwerking met Manus vzw

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

| Plantsamenstelling opmaken Communicatie voorbereiden Bestellingsronde lanceren Geveltuinen uitbreken (februari) Geveltuinen aanplanten (maart-april)