Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page
Ontdek het thema

Groen in straten en op pleinen

Fietsenstalling-Plantenbak 2.0 (klein project-stemmen x2)

Korte omschrijving

Naar aanleiding van het project ‘Tuinstraten’ in 2017 hebben we een fietsenstalling, met bovenop een plantenbak geïntegreerd, ontworpen en gebouwd. Tot op vandaag wordt deze onderhouden door de ganse straat, genieten de voorbijgangers van kleurrijke bloemen en de buren plukken er regelmatig verse kruiden. \nDestijds hadden we een zeer beperkt budget en maakten we gebruik van recuperatie van houten paletten, bedoeld voor het containerpark. We willen een nieuwe versie bouwen die duurzamer, steviger maar tevens mooier en lichter is, modulair en demonteerbaar waarbij geen professioneel materiaal nodig is om deze in en uit elkaar te halen. Voor de structuur denken we aan een modulair systeem met metalen staven en knooppunten (vergelijkbaar met systemen voor stellingbouw maar verfijnder en minder zwaar). De plantenbak willen we meer hoogte geven zodat er meer doorwortelbare ruimte is voor de planten en kruiden. \ Het drainage- en afwateringssysteem willen we optimaliseren om het water op te vangen en overtollig water gecontroleerd af te voeren via een overloop. Esthetisch willen we verbeteringen aanbrengen door de wanden te bekleden met natuurlijk materiaal waarbij we denken aan het vlechten van wilgentakken rond en tussen de stalen buizen waarlangs we klimplanten naar boven kunnen laten groeien.

Wat ga je doen?

Upgrade van de fietsenstalling-Plantenbak 1.0 in de Nottebohmstraat (zie foto) naar een duurzamere en stevigere constructie. Onderzoek naar een lichtere constructie, modulair en meer doorwortelbare grond voor de begroeiing.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

|- Met deze upgrade en dus nieuw prototype willen we onderzoeken en aantonen dat de fietsenstalling-plantenbak 2.0 een bouwpakket is dat door elke burger in zijn straat of plein kan worden gemonteerd, ingezaaid en beplant. De bouwplannen delen we graag met alle bewoners die hiermee aan de slag willen gaan. Samen bouwen en inplanten met de buren. Ontmoetingsplek voor de straat om samen te tuinieren en elkaar te ontmoeten. Plek waar de buren dagelijks verse kruiden kunnen plukken. Een groen alternatief voor de metalen, grijze fietstrommels die kunnen aangevraagd worden bij de Stad. De plantenbak ligt op de hoogte van de daken van auto’s waardoor deze visueel opvalt en reeds van ver een groen en natuurlijk rustpunt biedt in de straat voor voorbijgangers en bewoners. Opvangen van een tekort aan veilige fietsstalplaatsen. De stalling biedt plaats aan 8 fietsen (te onderzoeken of we met het modulair systeem naar grotere of kleinere units kunnen gaan), die voorheen op het voetpad stonden gestald en soms de doorgang voor kinderwagens of rolstoelgebruikers belemmeren.

Welke valkuilen zie je?

|- Onze ervaring in 2017 leerde dat de planten af en toe werden uitgetrokken nadat ze pas waren aangeplant. Zodra ze echter stevig wortel hadden geschoten was dit probleem verholpen. Jammer genoeg blijven er voorbijgangers die hun lege glazen, blikjes of sigarettenpakjes in de plantenbak of fietsenstalling deponeren. Het vraagt dus engagement van de bewoners om deze te onderhouden en wekelijks zwerfvuil te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om zowel winter- als zomergroen te voorzien zodat de plantenbak het ganse jaar door begroeid en groen is. Gezien het succes in onze straat moet er af en toe op worden gelet dat de gestalde fietsen ook effectief worden gebruikt en niet gedurende meerdere maanden blijven stilstaan of worden achtergelaten. Opstellen van een buurtcontract tussen bewoners en de Stad zodat het idee in de ganse Stad kan worden uitgerold.

Wat is de totale kostprijs van je project?

Totaalbudget 2.500 euro (Staalstructuur 1.150 euro – Waterdichting en drainage bloembak 400 euro - Bekleding wanden met wilgentakken 200 euro – Fietsenrekken/-beugels 500 euro – Doorwortelbare grond en beplanting 250 euro)

Wie voert het uit?

Bewoners Nottebohmstraat en alle geïnteresseerde burgers die willen meehelpen.

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

|- Test op kleinere schaal om de stevigheid van de constructie te testen (afstand tussen twee verticale staven, diameter staven, onderverdeling horizontaal) en het vlechtwerk van de wilgentakken uit te proberen. Januari-Februari 2020 Samenstellen van het bouwpakket, bestellen en uitvoeren. Maart 2020 Inplanten. Maart/April 2020.