Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page
Ontdek het thema

Klimaat- en milieuprojecten

Ontharden binnenplein Manchesterblokken (Luchtbal)

Korte omschrijving

|- De ondergrond van de binnenpleinen van de Manchesterblokken op Luchtbal bestaat momenteel uit een hyper-puzzolaan-cement-mengsel. Dit houdt warmte vast en zorgt voor veel droog stof in de zomer en zorgt voor slechte doordringbaarheid en plassen en verstopte kolken bij veel neerslag. Via de Burgerbegroting willen we van één binnenplaats een onthard en groen eiland tussen de woonblokken creëren. Waar de bestaande bloem- en plantenbakken plus banken nog hun plaats hebben, maar waar paadjes slingeren tussen ontharde stukken gras die kleur geven maar ook klaar zijn voor een wijzigend klimaat. Waar de regen vlot in de grond weg kan en het hitte-eiland-effect vermindert. Zodat de bewoners (jong en oud) er een aangename ontmoetingsplaats vinden.

Wat ga je doen?

De ondergrond van de binnenpleinen van de Manchesterblokken op Luchtbal bestaat momenteel uit een hyper-puzzolaan-cement-mengsel. Dat houdt warmte vast in de zomer en zorgt voor slechte doordringbaarheid bij veel neerslag. Via de Burgerbegroting willen bewoners van één binnenplaats een onthard en groen eiland tussen de woonblokken creëren.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Betere afwatering bij veel regen, minder hitte-eiland-effect tussen de grote woonblokken en een rustgevende, groene ontmoetingsruimte waar buren elkaar kunnen vinden.

Welke valkuilen zie je?

Valkuil is dat de mensen van de andere Manchesterblokken ook zo'n klimaatrobust binnenplein gaan vragen.

Wat is de totale kostprijs van je project?

totaal 15.000 eur: \nonthard eiland van 100m² aan 150 eur/m²

Wie voert het uit?

District Antwerpen

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

|- - communicatie met de bewoners - onderzoeken welke stukken onthard gaan worden en welke blijven - de realisatie