Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page
Ontdek het thema

Klimaat- en milieuprojecten

Foodcoop 2060

Korte omschrijving

Sinds enkele jaren wordt er in Antwerpen-Noord allerhande lokale voedingsproducten gekweekt: groenten, fruit, kruiden, honing, vlees. In 2019 hebben we ook voor het eerst een groepaankoop witloofknollen georganiseerd. Meer dan 2500 knollen hebben we zo verdeeld in de wijk. Veel van die initiatieven worden getrokken door vrijwilligers en zijn voor eigen gebruik. Maar als we meer zelfbedruipend zouden willen worden, van die producten zouden willen gaan verkopen, dan moeten we in orde zijn met voedselveiligheid, belastingen, … Dan moeten we aan marketing gaan doen, verkooppunten zoeken, … Daarom zouden we een voedselcoöperatie willen proberen opstarten die dit voor al die initiatieven organiseert.

Wat ga je doen?

Dit projet wil een voedselcoöperatie opstarten, een soort burgeronderneming die alle voedselproductie in Antwerpen-Noord ondersteunt. Het project zet hiervoor een deeltijdse medewerker in.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Veel initiatieven worden zelfbedruipend - voedselveiligheid - productievere stad

Welke valkuilen zie je?

We krijgen het organisatorisch niet rond te weinig expertise

Wat is de totale kostprijs van je project?

15.000 euro

Wie voert het uit?

Fundament, Buurtwerk, 2060 mijn buurt, buurtcomités, buurtbewoners, …

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

|- Stap 1: Projectopstart Stap 2: Overlegmoment met partners Stap 3: Voorbereidingen Stap 4: Lancering Stap 5: Evaluatie